Balkán

Diskuse o politice, zákonech a stranách.

Re: Balkán

Příspěvekod Petr » 22 úno 2010, 21:57

S tím příspěvkem docela souhlasím. Ten dokument byl opravdu dost nevyvážený.

Co se týče toho výrazu tak v češtině je to asi blbost... Ale tuhle jsem zjistil, že dost lidí nezná výraz "na Mělníku". Jenže minimálně v mělnickém okrese se to jinak neřekne. "V Mělníku" mě docela tahá za uši. Obdobné je to s Kladnem, kdy se říká "na Kladně", i když výraz "v Kladně" je jakžtakž přijatelný. Nicméně jsem už neznal "na Mostě", ve smyslu ve městě Mostě. To jsem slyšel minulý týden poprvé a chvilku jsem nevěděl o čem je řeč. Lidí z Mostu moc neznám, takže jsem o tom nikdy neslyšel. :)
Obrázek
Obrázek

Opravdová láska k národu je věc velmi krásná; u slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou; proto se o ní mnoho nemluví, tak jako slušný muž nevytrubuje do světa svou lásku k ženě a rodině.

Tomáš Garrigue Masaryk
Petr
Eliášův plamen

Jméno: Petr
Ohodnotil: 13 krát
Byl hodnocen: 4 krát

Příspěvekod #Tom » 22 úno 2010, 22:37

Vazba „na Kosově poli“ by nikomu divná nepřišla, „na Kosovu poli“ zní zvláštně, ale snad je také správná. Pokud ano, pak i „na Kosovu“ je v pořádku.
#Tom
Svornost

Jméno: Tomáš
Ohodnotil: 0 krát
Byl hodnocen: 0 krát

Příspěvekod Petr » 22 úno 2010, 22:47

Ta předložka "na" se váže k poli, ne ke "Kosovo". Je opravdu výraz "Kosovo" jen zkráceninou od Kosovo pole? Nebo je to spíš jako argumentovat, že se může psát "v Českém" jakože Těšíně?
Obrázek
Obrázek

Opravdová láska k národu je věc velmi krásná; u slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou; proto se o ní mnoho nemluví, tak jako slušný muž nevytrubuje do světa svou lásku k ženě a rodině.

Tomáš Garrigue Masaryk
Petr
Eliášův plamen

Příspěvekod #Tom » 22 úno 2010, 23:56

Já si myslím, že to jako zkrácenina muselo vzniknout, takže to takto obhájit lze. Ale je pravda, že přídavná jména v roli podstatných moc častá nejsou, a ta přivlastňovací už vůbec ne. Zajímalo by mě, jak ta vazba vypadá v srbštině.
#Tom
Svornost

Jméno: Tomáš

Příspěvekod Froggg » 23 úno 2010, 01:31

Já si myslím, že je to na férovku převzatý z jinýho slovanskýho jazyka. Navíc zrovna tohle v češtině není úplně zakotveno, kdy bude na a kdy v, je to většinou dáno místními zvyklostmi. A někdy se pro změnu místní označí liší od toho, které používá zbytek světa.

Hanba vlasti je i mojí hanbou, rána vlasti je i mojí ranou, smrt vlasti je i mojí smrtí - ale také její život je i mým životem, také její sláva je i mou slávou. (P. J. Šafařík)
Národy nečiní velikými především jejich velikáni, ale vyspělost nesčíslných průměrných lidí. (J. Jungmann)
FIDES AGAPE FORTIS VERITAS
Froggg
Svornost

Jméno: Jaroslav Žákech
Byl hodnocen: 3 krát

Příspěvekod Šneba » 24 úno 2010, 21:54

Michal píše:Jedna věc mě zajímá... Proč "na Kosovu" a ne "v Kosovu"? Nevím, jakou předložku používá srbština, ale "na Kosovu" mi zní jako sentimentální přirovnávání kosovské samostatnosti ke katastrofě na Kosově poli. Jinak pokud jde o Dvořáka a jeho slavné Uloupené Kosovo, snad nebude vadit, když zkopíruju svůj komentář k ČSFD:

Stejně jako většina místních skeptiků, i já musím tomuto dokumentu vytknout nevyváženost. Z mého pohledu se k ní navíc přidává i krajně nesympatický Dvořákův naléhavý komentář ve stylu "a teď budete čumět na drát, jaká jsou ti Albánci zvířata". Navíc jsem nikdy předtím neslyšel spojení "na Kosovu" (běžně se používá "v Kosovu") - v mých uších zní tenhle slovní tvar jako sentimentální přirovnávání kosovské samostatnosti k srbské katastrofě na Kosově poli. Albánských vrahů se nezastávám, ale tenhle Dvořákův tendenční příspěvek do balkánské diskuze, který navíc spatřil světlo světa v době, kdy se v médiích začíná konečně prosazovat nestranný pohled na jugoslávskou problematiku, mi přijde jako dost ubohá snaha o revizi půtek dvou národů, které si snad ani nemají co vyčítat, byť se skutečně mírně přikláním na stranu Srbů. Je ovšem třeba říct, že to byl veliký Srb Neslobodan, který se svými chorvatskými a bosenskými kolegy dokázal zákulisními intrikami rozklížit už tak naklánějící se stavbu z lepenky. Navíc mám občas pocit, že Srbové by vinu za rozpad Jugoslávie nejraději přičetli i patagonským tučňákům, jen aby nemuseli přiznat svůj podíl. Pro uživatele MM_Ramone: Slované jsou mírumilovné etnikum? Ano, chorvatsko-srbské masakry to opravdu potvrzují.

kolego doporučuji tě si nastudovat historii této oblasti, doporučuji historii rakousko-tureckých válek, dějiny Srbska obecně, a třebas také dějiny chorvatské bánoviny a Nezavisne Državy Hrvatska... pak trošku pochopíš o čem tenhle konflikt je... zejména ty přetrvávající narodnostní a náboženské antagonismy, dočasně Titem potlačené.
Názor tvořený iDnes není uplně dostatečný.. to už mužeš číst Chvilku pro Tebe a třebas svého času Hrom
Obrázek
Šneba
Svornost

Jméno: Honza

Příspěvekod Petr » 22 črc 2010, 18:29

http://www.sme.sk/c/5474715/nezavislost ... ravom.html

No, museli to udělat... nic jiného jim nezbývalo. Ale podle mě si tím nasrali do bot trochu. :mrgreen:
Obrázek
Obrázek

Tomáš Garrigue Masaryk
Petr
Eliášův plamen

Předchozí

Zpět na Politika