Sociologie, společnost a současný svět

Témata z oboru přírodních, společenských a humanitních věd.

Re: Sociologie, společnost a současný svět

Příspěvekod Dušan » 25 črc 2010, 02:31

Vidím, jako velmi zhoubné, pokud se humanitní vědy snaží dělat vědu v "přírodovědeckém" stylu.....z toho vznikají stohy zbytečných studií..myslím, že i ta sociologická filosofie je právě ta, která musí přemlít ty suchá data do nějakého kontextu a dát mu specifický výklad. Humanitní vědy z principu nejsou ryze objektivní či "apolitické" (i o přírodních vědách se dá pochybovat viz. Feyerabend), poněvadž jsou to lidské činnosti a pokud by měly být objektivní, tak se stávají mrtvými artefakty umělých neexistujících světů modelů.
A přinášet kousavé náměty je užitečné, leckdo, jako Keller se pak na ně vrhá pohledem sociologa s jejich metodama a Komárek z pohledu evolučního biologa. A kousavé náměty nebývají kousavé jen z důvodů senzace (to je vyjímka) jsou kousavé proto, že problémy jimž se věnují se ignorují a většina se tváří, že takovýto problém neexistuje a bývá z různých důvodů nepohodlné je otevírat. Tito lidé jsou prostě profesionálními extrémisty, pokud to tak mohu vyjádřit....v tom, z mého pohledu sympatickém smyslu....poněvadž v době, kdy se extrém stal normou je možné jej vyvážit zpět do Aristotelovské vyváženosti jen dalším extrémem a k takovému extrémismu se hlásím i já a proto mám rád i činnost zmíněných pánů. Jejich myšlenky se odvíjejí od sice různých, ale přesto pevných myšlenkových zásad a postojů a nestojí na nekonečné relativizaci všeho, dokonce i toho co relativní není, jak bývá často dnes zvykem v honbě za nedosažitelnou superobjektivitou.
Obrázek
Obrázek
Dušan
Eliášův plamen

Ohodnotil: 0 krát
Byl hodnocen: 4 krát

Příspěvekod Jirka » 25 črc 2010, 18:12

Sociologie ale není humanitní věda. Není to idiografická věda zkoumající lidské artefakty nebo specifické události, kuriozity. Sociologie musí směřovat k nomotetickému přístupu, hledání zobecnění a neviditelných zákonitostí, principů. Ale stejně tak máš pravdu, že když si dříve činila nárok být sociální fyzikou, tak to byl omyl, protože jazyk/metoda přírodních věd nemůže být jazykem společenské vědy už jenom z toho principu, že i přírodní vědy jsou jejím zájmem. Nebo že i běžný jazyk, který užíváme k popisu sociálních jevů je jazykem, které ty jevy tvoří. Velmi sympatické je to a osobně si myslím, že je to jediná cesta k naplnění původního plánu sociologie, je naprosto interdisciplinární přístup. Jistě, sociologie nemůže být přírodní vědou, proto je nutné vytvářet výzkumné týmy a laboratoře, které spojují fyzika, evoluční biologa, počítačového odborníka se sociologem, historikem, politologem .... Spojnicí je sice možná až přliš zpopularzivané, zkritizované a atd., ale rozhodně tomu nelze upřít jistou užitečnost, "komplexita a sítě". Pak může společně pracovat sociolog s neurochirurgem, protože topologie internetu a mozku, na tom těží populární kognitivní vědy/perspektivy. V zahraničí to funguje a mám mám doma pár knížek, které jsou osvěžující a zábavné, na rozdíl od toho klasického nekonečného filosofování .. proto si myslím, že komplexita není už jenom nějaký mystický poheld od budoucnosti a bájení o novém postmoderním superuniverzálním paradigmatu, ale je to skutečně užitečné. Jen je škoda, že jsem ty knížky musel sesbírat na čtyrech fakultách a nejvíce jich bylo na "přírodovědě" a fakultě informatiky :lol: ... a to byly naprosto netknuté a o jejich překladu do češtiny nelze ani uvažovat ... to si myslím jen dokazuje, jak na tom u nás společenské vědy jsou ...

A přinášet kousavé náměty je užitečné, leckdo, jako Keller se pak na ně vrhá pohledem sociologa s jejich metodama a Komárek z pohledu evolučního biologa.
,

Souhlasím, ale aby byl člověk schopný přemýšlet o společnosti a přinášet zajímavé postřehy, k tomu není potřeba se nazývat "sociologem". A právě tohle byl problém, proč se se tak těžko nacházela legitimita"vědy o společnosti" , protože zdravý rozum má spousta lidí a často to stačí.
Obrázek
Jirka
Eliášův plamen

Ohodnotil: 1 krát
Byl hodnocen: 1 krát

Příspěvekod Dušan » 26 črc 2010, 00:56

jj, já vím....sociologie není vůbec žádná věda...... je to stejná kategorie, jako astrologie, nebo čarodějnictví :lol:

PS: tahle věta je tady jen pro Jirku, ostatní mě nemusíte brát vážně a Jirka jen pokud má smysl pro humor a nadsázku :lol: samozřejmě to nemyslím vážně, ikdyž...hmm

těch knížek o komplexních systémech mám docela dost, je to moje oblíbená oblast....a máš pravdu, to není žádná postmoderna, to je naprosto normální....de facto to vychází z Marxova dialektického materialismu....jen na západě to uměli rozvinout bez toho balastu.....u nás se na to zapomnělo :-D :-D
Myslím zejména knížky o samoorganizaci, komplexních adaptivních systémech a podobně :-)

mám tady pár na seznamu, které bych rád koupil.... "at home in the universe", "sensation and perception", "complex adaptive systems", "self-organization in complex ecosystems", "dynamic patterns" .....tož snad na Vánoce :D
Obrázek
Obrázek
Dušan
Eliášův plamen

Příspěvekod Jirka » 26 črc 2010, 17:55

jj, já vím....sociologie není vůbec žádná věda...... je to stejná kategorie, jako astrologie, nebo čarodějnictví :lol:

V podstatě ano, ona má být hlavně náboženstvím 8) Proč by ne? Dyť Comtova pozitivistická sekta, sám se tituloval veleknězem nového náboženství, uctívajících Nejvyšší bytost (společnost) byla docela fajn parta lidí :lol: Vskutku strohá věda jak řemen :P Mimochode heslo na brazilské vlajce "Ordem e Progresso" (Řád a pokrok) je právě původem od Comta ... zřejmě se tam jeho následovníkům dařilo chvilku existovat.
Obrázek
Jirka
Eliášův plamen

Ohodnotil: 1 krát
Byl hodnocen: 1 krát

Příspěvekod Šneba » 27 črc 2010, 21:58

a ty si velký čaroděj :-P
Obrázek
Šneba
Svornost

Jméno: Honza
Byl hodnocen: 0 krát

Příspěvekod Petr » 13 srp 2010, 17:37

Je to jasná konspirační teorie - celý svět ovládají svobodní sociologové! :shock:
Obrázek
Obrázek

Opravdová láska k národu je věc velmi krásná; u slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou; proto se o ní mnoho nemluví, tak jako slušný muž nevytrubuje do světa svou lásku k ženě a rodině.

Tomáš Garrigue Masaryk
Petr
Eliášův plamen

Jméno: Petr
Ohodnotil: 13 krát

Předchozí

Zpět na Věda