Jaký je Český národ?

Diskuse o naší zemi, vlastenectví aj.

Re: Jaký je Český národ?

Příspěvekod Michal » 04 zář 2009, 10:15

Já jsem se svého času učil základy hebrejštiny. To je jazyk semitský, tudíž podobnost s indoevropskými jazyky je nulová, pokud nepočítám nějaké výpůjčky. Ani slovo "ne" neobsahuje hlásku n, tolik typickou pro indoevropskou rodinu v záporech. Židé také běžně nepoužívají sloveso "být", členy a některé předložky přímo spojují se jmény ("ha-jajin", "mi-Čechia", be-Ostrava), rozlišují rody i v první osobě jednotného čísla přítomného času u sloves... Tyhle jazyky, které nepocházejí z naší rodiny, jsou vždycky obrovská výzva, protože v nich platí úplně jiná pravidla. Z "našich" jazyků jsou ale taky některé velmi zvláštní, třeba irština, kde prakticky neexistuje "ano" a "ne".
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Michal
Vlastenec

Ohodnotil: 4 krát
Byl hodnocen: 1 krát

Příspěvekod Petr » 04 zář 2009, 14:34

A co tam tedy mají? Nevím a možná? :mrgreen:
Obrázek
Obrázek

Opravdová láska k národu je věc velmi krásná; u slušného a čestného člověka se rozumí sama sebou; proto se o ní mnoho nemluví, tak jako slušný muž nevytrubuje do světa svou lásku k ženě a rodině.

Tomáš Garrigue Masaryk
Petr
Eliášův plamen

Jméno: Petr
Ohodnotil: 13 krát
Byl hodnocen: 4 krát

Příspěvekod Michal » 04 zář 2009, 21:32

No, podle mých chatrných zdrojů (to víte, Wikipedie kraluje :) - ale jinak ten článek o irštině mi přijde poměrně fundovaný) odpovídají na otázku "Děláš?" prostě "dělám" nebo "nedělám".
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Michal
Vlastenec

Ohodnotil: 4 krát
Byl hodnocen: 1 krát

Předchozí

Zpět na Obecně o Česku a Slovensku